Festivalové ozvěny: 46. týden

Vydáno: 13.11.2012 20:17 - Jana Bébarová | foto: Aerofilms

Wes Anderson tento týden dorazí na pražský FAMUFEST. Mezipatra, jež letos mj. uvádějí nový film Xaviera Dolana Laurence Anyways, se přehoupla do poloviny a stěhují se do Brna.
MEZIPATRA
V plném proudu je aktuálně český queer filmový festival Mezipatra. Zítra v Praze vrcholí mj. projekcí Hry na pláč Neila Jordana a ve čtvrtek se přesouvají do Brna, kde budou příští týden zakončeny předáním divácké ceny.
Jak zatím ukazuje pražská část, mezi hity letošního ročníku se řadí zahajovací snímek festivalu, kanadská road movie o postarším lesbickém páru Místy oblačno, který diváci v Praze odměnili bouřlivým potleskem, a také kanadský "nevulgárně intimní příběh jedné lásky" Za zdmi.
Dramaturgové festivalu v rámci programu rovněž vyzdvihují dánské milostné drama Iry Sachse oceněné cenou Teddy pro nejlepší hraný queer film letošního Berlinale, Neodcházej, které, jak říkají, v podstatě kopíruje téma letošního ročníku festivalu – "Moc, manipulace a šílenství."
"Příběh letitého vztahu dvou silných mužských osobností vyjadřuje jejich neschopnost vzdát se vlastních destrukcí, a ve kterém vizuálně krásné záběry kontrastují s naturalistickým až brutálním obsahem. Jedna z hlavních postav filmu zároveň představuje režisérovo alter ego," láká do kina dramaturgyně programu Šárka Veselá.
Pozornost si jistě zaslouží i dokument o několikaletém boji a společenském aktivismu během tzv. krize AIDS Jak přežít mor, jenž režíroval světoznámý novinář deníku The New York Times, editor Newsweeku, spisovatel a David France, který na Mezipatra dokonce osobně zavítal jako jeden z předních hostů.
Návštěvníci by si dále jistě neměli nechat ujít nelegálně natáčený izraelsko-nizozemský snímek Neviditelní o třech Palestincích, kteří se snaží najít klidné místo pro život v politicky i společensky neklidné oblasti, a v neposlední řadě i očekávaný třetí snímek Kanaďana Xaviera Dolana Laurence Anyways, který nahlíží do duše transsexuála.
Brněnská část Mezipater bude probíhat od 16. do 22. listopadu. Bližší informace o programu a uváděných filmech najdete zde.
FAMUFEST
Americký režisér Wes Anderson k radosti mnohým českým filmovým fanouškům tento týden zavítá do Prahy. Jako vážený host se zúčastní festivalu studentských filmů FAMUFEST, který se od čtvrtka 15. do soboty 17. listopadu uskuteční na Nové scéně Národního divadla.
Anderson první den konání akce povede masterclass přístupnou všem návštěvníkům festivalu a posléze se zúčastní slavnostního zahájení, po kterém bude promítnut snímek Občan K. od umělecké skupiny Ztohoven.
Téměř stovka filmů od studentů FAMU bude soutěžit v kategoriích nejlepší hraný film, dokumentární film, animovaný film, režie, kamera, střih, produkce a zvuk. Dalších dvacet filmů bude promítnuto v nesoutěžní sekci. Dále budou mít diváci poprvé v historii festivalu možnost zhlédnout tvorbu studentů zahraničních škol z Kanady, Rakouska, Dánska či Německa v sekci "FAMU Friendship".
Podrobný filmový program naleznete na webových stránkách festivalu.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY