Box office: Slabé novinky Batmana neohrozily

Vydáno: 30.07.2012 09:37 - Zbyněk Kubín | foto: Warner Bros. Ent.

Třetí díl Nolanovy batmanovské ságy padá rychleji než jeho předchůdce, ale miliony se i tak stále hrnou proudem. Temnému rytíři navíc tento týden nikdo nekonkuroval, neboť komedie Sousedská hlídka i taneční sequel Let’s Dance propadly.
Článek je založen na odhadech tržeb podle hollywoodských studií. Aktualizovaný žebříček tržeb podle reálných čísel přineseme po jejich zveřejnění.
Velkolepé vyvrcholení Nolanovy gothamské trilogie v domácích pokladnách svého předchůdce nepřekoná. Temný rytíř povstal sice před týdnem otevřel o chlup lépe než minule, ale už po prvních nedostatečně nadšených ohlasech bylo zřejmé, že šeptanda tentokrát nebude tak silná jako před čtyřmi lety a netopýr poletí k zemi o dost rychleji.
Druhý víkend klesly tržby čtvrtmiliardového spektáklu o 60 procent, což je o pět procent větší pád než v případě druhého dílu. Momentálních 289 milionů za deset dní pak za superúspěšnou dvojkou za stejnou dobu zaostává o 24 milionů. Doma to tedy Temný rytíř povstal na půlmiliardu nedotáhne, ale celosvětově se už z kapes diváků vysypalo 537 milionů a miliarda z dohledu ještě nezmizela.
Stříbrnou příčku si s 13,3 miliony dolarů před novinkami uhlídala Doba ledová 4. Domácích 114 milionů je mrzutá bilance, ale 80 procent celkových tržeb přišlo ze zahraničí a na 626 milionů už je přeci jen příjemnější pohled.
Až třetí s mizernými 13 miliony dolarů skončila komediální novinka od Foxů Sousedská hlídka. Sedmdesátimilionová produkce lákala zvučnými jmény (Ben Stiller, Vince Vaughn, Jonah Hill, Richard Ayoade) a zajímavým sfi-fi námětem, ale někde se stala veliká chyba. Nejenže otvírák za 13 milionů je katastrofa, ale především to podle zámořských kritiků vypadá na hodně nepovedené dílo, plýtvající potenciál svých hvězd na stupidní, vulgární, nechutné a především nevtipné scény.
A nezadařilo se ani již čtvrtému dílu tanečního kýče Let’s Dance: Revolution. Tržby této série klesají díl od dílu, ale start za 11,8 milionů by mohl být posledním hřebíčkem. Doma se nevyrovná ani 33 milionový rozpočet, zbytek světa by měl ale mladé tanečníky vytáhnout z průšvihu.
Pátou příčku okupuje vytrvalý Méďa, jenž už má na kontě parádních 193 milionů, šestý je The Amazing Spider-Man a sedmička připadla pixarovce Rebelka. Pavoučák i zrzka už překonali hranice dvou set milionů, ale přes tři sta se doma nepřehoupnou.
Top ten pak uzavírají dva malé velké hity Bez kalhot (již 107 mil.) a Až vyjde měsíc, mezi než se vklínil rozpačitý thriller Olivera Stonea Divoši.
Za týden se do kin podívá "nenásilný" Total Recall a třetí díl dětské série Deník slabocha neboli Diary of a Wimpy Kid: Dog Days. Zůstane Temný rytíř v čele?
BOX OFFICE: VÍKEND OD 27.07.2012
  1. Temný rytíř povstal 64,1 mil.
  2. Doba ledová 4: Země v pohybu 13,3 mil.
  3. Sousedská hlídka 13,0 mil. (novinka)
  4. Let’s Dance: Revolution 11,8 mil. (novinka)
  5. Méďa 7,4 mil.
  6. The Amazing Spider-Man 6,8 mil.
  7. Rebelka 4,2 mil.
  8. Bez kalhot 2,6 mil.
  9. Divoši 31,8 mil.
  10. Až vyjde měsíc 1,4 mil.
Všechny tržby jsou vedeny v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY