Světové tržby: Doba ledová a Spider-man útočí

Vydáno: 07.07.2012 17:12 - Zbyněk Kubín | foto: Bontonfilm

Ještě před domácí premiérou se dva zaručené hity Doba ledová 4 a Amazing Spider-man rozběhly na svou dolarovou pouť ve vybraných státech zbytku světa. A dařilo se jim nad očekávání.
První příčku si urval čtvrtý díl úspěšné zamrzlé animované série, když v 34 zemích nasbíral 78 milionů dolarů. Různé rekordy padaly takřka na všech frontách, nejvíce dolarů se nasypalo z Mexika (13,8 milionů - třetí nejlepší start všech dob), Francie (11,8 milionů - nejlepší letošní otvírák) a Brazílie (6,9 milionů - nejlepší debut vůbec pro snímek od Foxů). Ve většině států Latinské Ameriky pak padaly historické openingové rekordy jako přezrálé hrušky.
Doba ledová 4: Země v pohybu zabodovala také v Austrálii (6,4 mil.) a tak jediné zklamání z relativně nízkých tržeb přišlo ze Španělska (přesto velice solidní 4 miliony), ale tam se o víkendu žilo fotbalem. Zda čtvrtý díl nakonec překoná trojku, která se s 690 miliony dolarů stala ve světě nejvýdělečnějším animákem všech dob, ukáže až čas, zatím to vypadá nadějně.
Stříbrná medaile uvízla v pavučině. Obavy pesimistů, že by se snad reboot pavoučího muže nemusel setkat se zájmem publika, rozprášil The Amazing Spider-Man hned první víkend na světové scéně, kdy se vypravil do převážně asijských kin a vycucl z nich více než solidních 50 milionů.
Největší sumu přihodila Jižní Korea, kde Webbův snímek s 13,4 miliony dokonce udolal otvírák superúspěšných Avengerů, ale sály praskaly ve švech také v Japonsku (11,4 mil.) a Indii (6 mil. - historisky nejlepší start pro hollywoodský film). Komerční potenciál Petera Parkera je - zdá se - nevyčerpatelný.
Na výsluní se stále drží také animovaný hit Madagaskar 3. Kritikou chválený animák přidal 16,2 milionů, své zahraniční tržby navýšil na 244 milionů a s blaženým úsměvem producentů na rtech se těší na velké evropské trhy, které má stále před sebou.
Rozmáchlé fantasy Sněhurka a lovec přihodilo 14,5 milionů, ale celkových 189 milionů není číslo, které by u Universalu vzbuzovalo radostné poskakování. O něco lépe jsou na tom Muži v černém 3, kteří sice už ve světě nasbírali masivních 430 milionů, ale vzhledem k přemrštěnému rozpočtu a nákladné reklamní kampani se čisté zisky moc vysoko nevyšplhají.
BOX OFFICE: SVĚTOVÉ TRŽBY ZA VÍKEND OD 29.06.2012
  1. Doba ledová 4: Země v pohybu 78,0 mil. (novinka)
  2. The Amazing Spider-Man 50,2 mil. (novinka)
  3. Madagaskar 3 16,2 mil.
  4. Sněhurka a lovec 14,5 mil.
  5. Rebelka 6,7 mil.
  6. Muži v černém 3 6,4 mil.
  7. Prometheus 6,2 mil.
  8. Abraham Lincoln Lovec upírů 5,0 mil.
  9. Temné stíny 4,2 mil.
  10. Diktátor 2,5 mil.
Všechny třžby jsou uvedeny v dolarech. Rozbor severoamerických tržeb z aktuálního víkendu naleznete zde, aktualizovaná čísla tady.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY