Kinopremiéry: 23. týden

Vydáno: 07.06.2012 22:18 - Vratislav Šálek | foto: GAUMONT - QUAD

Tři aktuální premiéry jednoznačně válcuje potenciální hit sezony - Scottovo sci-fi Prometheus. Zejména český amatérský Příběh z periferie vedle něho vypadá jako více než chudý příbuzný. Do kin ale konečně míří také populární Nedotknutelní.
Prometheus (Prometheus) (Bontonfilm)
Očekávaný návrat režisérského matadora Ridleyho Scotta k žánru sci-fi, jehož moderní podobu pomáhal zakládat, se sice ne úplně povedl a dá se o něm mluvit jako o lehkém zklamání, každá recenze je u něj ale zbytečná. Na tento film zkrátka lidi půjdou, ať jsou hodnocení jakákoli. Pravda je, že už jen kvůli vypiplané a fantastické vizuální stránce, hutné atmosféře a výtečnému Michaelu Fassbenderovi se návštěva kina vyplatí. Dvakrát škoda děravého scénáře a příběhu, který nedává příliš smysl. I přes všechny chyby ale potenciální hit roku minimálně za jedno vidění stojí.
Zajímavost: Na designu snímku se podílel i H. R. Giger, autor podoby původního Vetřelce.

Český trailer filmu Prometheus

Nedotknutelní (Intouchables) (HCE)
S křížkem po funuse, ale přece. Hřejivá a lidská francouzská komedie, kolem které se na internetu vytvořil obrovský hype, vstupuje do našich kin. Atak nejlepších filmů všech dob na všemožných databázích bývá v podobných případech ošidný a i zde je možná hodnocení trošku přeceňované, nic to ale nemění na tom, že jde o povedený kousek, který je příjemnou alternativou k výše uvedenému velkofilmu. Poměrně suverénní režie, výborné ústřední duo v podání Françoise Cluzeta a Omara Sy, nadčasový příběh - zkrátka ideální kombinace pro hezké chvilky ve dvou.
Zajímavost: Omar Sy se stal ve své domovině prvním černošským hercem, který získal Césara.

Český trailer filmu Nedotknutelní

Bajkonur (Baikonur) (Film Europe)
Dle dostupných ohlasů v podstatě neškodná německo-rusko-kazašská romantická komedie zkušeného režiséra Veita Helmera. Tvůrci těží hlavně z využívání stále exotické kazašské krajiny a oblíbených pohádkových motivů. Snímek oscilující na hranici artové zábavy doplácí na určitou naivitu, ne úplně fungující humorné vložky a občasné režijní přešlapy. K jarní náladě a nevyzpytatelnému počasí se tento počin sice perfektně hodí, proč mu dát v tomto týdnu přednost, je ale záhada.
Zajímavost: Jde o první film, který se kdy natáčel v kosmodromu Bajkonur.

Originální trailer filmu Bajkonur

Příběh z periferie (D-Cinema)
Prapodivný a ryze amatérský projekt dostal z neznámých důvodů šanci uchytit se v širší distribuci. Utrácet za něj peníze je však zbytečné, neboť není ničím zajímavý. Více než kino by mu slušela televize nebo ještě lépe klubovna, v níž jsou všichni zúčastnění. Používaná nářeční mluva je sice fajn, stejně jako poměrně přirozené výkony většiny neherců, výsledek ale rozhodně nezachrání. O tento experiment můžete s klidným svědomím přijít a místo něho si pustit třeba vaše domácí video, u něhož si užijete více zábavy, budete mít mnohem lepší pocit a v neposlední řadě ušetříte peníze za lístek.
Zajímavost: Jelikož jsou všichni aktéři amatéři, trvalo natáčení tři a půl roku a probíhalo pouze o víkendech.

Originální trailer filmu Příběh z periferie

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY