Preview: John Carter: Mezi dvěma světy

Vydáno: 01.02.2012 07:00 - Kateřina Samková | foto: Falcon

Barbar Conan z Marsu, aneb velké hrdinské dobrodružství podle populárních sci-fi románů Edgara Rice Burroughse se konečně dočkaly zpracování. Několik marťanských ras na umírající planetě kočíruje Andrew Stanton.
Jméno amerického spisovatele Edgara Rice Burroughse nejspíš nepatří k těm nejprofláklejším, přestože z jeho pera vzešla i postava Tarzana, pána džungle. Za svůj život napsal téměř stovku dobrodružných příběhů různých žánrů v první polovině dvacátého století. Jeho první román s hrdinou Johnem Carterem se poprvé objevil v roce 1912 jako seriál Pod měsíci Marsu v časopisu a v knižní formě dorazil na pulty knihkupectví v roce 1917. Princezna z Marsu se tak stala úvodní novelou celkem jedenáctidílné série Barsoom.
Barsoom představuje spisovatelovu vizi o Marsu odsouzeném k záhubě. Jeho představy byly zčásti založeny na dnes již vyvrácených katastrofických teoriích astronoma Percivala Lowella z počátků dvacátého století. Přes množství vynálezů a dostupnou pokročilou technologii je Burroughsův Mars divokým světem cti, vznešených obětí a nekonečných zápasů, kde několik ras mezi sebou soupeří o pomalu, ale jistě docházející suroviny. Planeta je plná ztracených měst, hrdinských dobrodružství a zapomenutých pradávných tajemství.
Film John Carter: Mezi dvěma světy je z velké části napsán podle příběhu Princezny z Marsu. Vypráví o veteránu americké občanské války, který se náhodou při hledání zlata v Arizoně přemístí na Mars, který jeho vlastní obyvatelé nazývají "Basroom". Carter má na rudé planetě obrovskou sílu a superhrdinské schopnosti mimo jiné i díky menší gravitaci. Potká se Tharky, domorodým kmenem zelených marťanů a díky svým bojovým schopnostem se záhy vypracuje do vysoké pozice a získá si respekt i přátelství nejvyššího náčelníka.
Brzy zjišťuje, že planeta pomalu umírá kvůli úbytku atmosféry a vody a pouze mírová aliance mezi rozhádanými marťanskými kmeny by dokázala zachránit obyvatele před jistým vyhubením. A právě John Carter má být tím vyvoleným, kdo dokáže nastolit rovnováhu a navrátit planetě prosperitu a zdraví.
Práva ke zfilmování tohoto románu koupilo studio Disney už v roce 1980 a mělo v plánu konkurovat Hvězdným Válkám a Barbaru Conanovi. Mělo najaté scénáristy, hlavní hvězdu Toma Cruise i režiséra JohnaMcTiernana, který ale nakonec z projektu odstoupil s tím, že digitální triky podle něj v té době ještě nebyly na takové úrovni, aby s jejich pomocí mohl natočit Burroughovu vizi.
O projektu se znovu začalo mluvit až na počátku jedenadvacátého století, kdy práva zakoupilo studio Paramount, Harry Knowles napsal scénář a Robert Rodriguez v roce 2003 podepsal smlouvu na režii. Bohužel jeho snaha skončila dřív, než mohl začít natáčet - poté, co Americký Spolek Režisérů (DGA) odmítl nechat uvést Franka Millera v titulcích Sin City - Město hříchu jako spolurežiséra, Rodriguez na protest z DGA vystoupil. Paramount ovšem nesmí najímat nezávislé režiséry, takže se projekt opět stěhoval do jiných tvůrčích rukou.
Na postu režiséra se ještě vystřídali Kerry Conran, který projekt opustil z neznámých důvodů, a Jon Favreau, který nakonec místo toho natočil Iron Mana a Paramount se raději vrhl do produkce nového Star Treku. V roce 2007 se nakonec práva dostaly zpět k Disneyům, kteří najali zkušeného pixarovského režiséra animáků Andrewa Stantona a scenáristu Marka Andrewse.
Natáčení "Marsu" probíhalo převážně ve studiích a ve státě Utah a natáčelo se rovnou pro několik 3D formátů. Hlavní roli vesmírného "Conana" si zahrál zatím celkem neznámý Taylor Kitsch a z těch profláklejších tváří se můžeme těšit na Willema Dafoea v roli marťana Tarse Tarkase.

Český trailer filmu John Carter: Mezi dvěma světy
V našich kinech se můžeme na dobrodružství Johna Cartera pod názvem John Carter: Mezi dvěma světy přijít podívat od 8. března 2012.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY