Box office: Světové tržby za 1. víkend

Vydáno: 17.01.2012 20:54 - Zbyněk Kubín | foto: Facebook tvůrce

Do čela světového žebříčku se vyšvihl Sherlock
Jude Law, Noomi Rapace a Robert Downey Jr. ve filmu <b>Sherlock Holmes: Hra stínů</b>
2012 Warner Bros
Po třech týdnech, kdy žebříčku kralovala úspěšná Mission: Impossible - Ghost Protocol, přepustil Ethan Hunt vedoucí pozici Sherlocku Holmesovi a slavný londýnský detektiv se konečně podíval do čela světových tabulek. Pomohla mu k tomu především expanze do šesti nových klíčových trhů, jako např. Austrálie (6,7 mil.) a Španělsko (4,7 mil.). Z celkových 51 států tedy tentokrát Sherlock Holmes: Hra stínů vyinkasoval necelých 45 milionů a navýšil své zahraniční tržby na 180 milionů dolarů.
Svůj nejlepší víkend prožili také otravní Chipmunkové, kteří si z 62 trhů nasyslili 31 milionů. Výborné starty například v Brazílii (6,7 mil.) a Itálii (5 mil.) zajistily Alvinovi a Chipmunkům 3 zámořské tržby ve výši 128,5 milionů.
Mission: Impossible - Ghost Protocol sice oproti minulým týdnům spadla o dvě příčky, ale stále vykazuje výborná čísla. Z 55 států se tentokrát přisypalo 28,8 milionů a celkové celosvětové tržby ve výši 458 milionů dolarů nejen, že už překonaly první i třetí díl, ale čtyřka má rázným krokem našlápnuto i ke skalpu prozatím nejúspěšnější dvojky, která to svého času dotáhla na 546 milionů.
Kocour v botách si na čtvrté příčce ze 42 trhů připočetl 17,8 milionů a stal se dvanáctým filmem roku 2011, jemuž se na zámořských tržbách podařilo přeskočit třísetmilionovou metu.
Muži, kteří nenávidí ženy expandovali na 33 trhů, přesto jsou jejich výsledky zatím zklamáním - 12,5 milionů tento víkend dělá prozatím dohromady jen necelých 30 milionů. Jednou z mála zemí, kde anglicky mluvený remake opravdu zabodoval, je Rusko, které dodalo během premiérového víkendu 6,6 milionů, což je tamní nejlepší otvírák ze všech Fincherových filmů.
Dva měsíce po domácí premiéře se po světě začíná rozhlížet Eastwoodovo životopisné drama J. Edgar. Doma vlažně přijatý snímek zavítal do šesti zemí, z nichž nasbíral 5,9 milionů, především díky nadprůměrnému startu v Itálii za 4,2 milionů.
BOX OFFICE: SVĚTOVÉ TRŽBY ZA VÍKEND OD 06.01.2012
  1. Sherlock Holmes: Hra stínů 44,9 mil.
  2. Alvin a Chipmunkové 3 30,9 mil.
  3. Mission: Impossible - Ghost Protocol 28,8 mil.
  4. Kocour v botách 17,8 mil.
  5. Muži, kteří nenávidí ženy 12,5 mil.
  6. Šťastný Nový rok 6,1 mil.
  7. J. Edgar 5,9 mil. (novinka)
  8. Černá hodina 5,7 mil
  9. Koupili jsme zoo 2,5 mil
  10. Válečný kůň 2,0 mil
Všechny tržby jsou uvedeny v dolarech. Rozbor severoamerických tržeb z aktuálního víkendu naleznete zde, aktualizovaná čísla tady. Žebříček českých tržeb je k nahlédnutí v tomto článku.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY