Festivalové ozvěny: 42. týden

Vydáno: 18.10.2011 21:00 - Jana Bébarová | foto: BIOSCOP

V neděli skončil Varšavský filmový festival, ze kterého vítězně odešel domácí snímek Róza. Tento týden bude v Praze zahájen šestý ročník Das Filmfestu a v rakouském hlavním městě tradiční Viennale. Listopadový festival v Bratislavě uvede nový snímek Woodyho Allena.
FILMOVÝ FESTIVAL VARŠAVA
O víkendu v hlavním městě Polska skončil letošní 27. ročník filmového festivalu. V Mezinárodní soutěži zvítězil a Velkou cenu festivalu si odnesl domácí snímek Róza režiséra Wojtka Smarzowskiho, který si rovněž vysloužil i Cenu diváků. Ocenění za nejlepší režii získal Argentinec Santiago Amigorena za snímek Another Silence. Zvláštní cenu poroty pro nejlepšího herce obdržel Polák Robert Wieckiewicz za roli v dramatu Wymyk domácího režiséra Grega Zglinskiho. Zvláštní uznání si na varšavském festivalu vysloužil dokumentární snímek Crulic - Cesta na onen svět, který v rumunsko-polské koprodukci režírovala Anca Damian.
Podrobný přehled všech oceněných na varšavském festivalu naleznete zde.
VIENNALE
Ve čtvrtek 20. října bude ve Vídni zahájeno tradiční Viennale, které letos mimo jiné představí retrospektivu díla belgické režisérky Chantal Akerman. Jako zvláštní poctu uvede vybrané snímky amerického herce Harryho Belafonteho či hongkongského režiséra Pou-Soi Cheanga. Mezinárodní filmový festival ve Vídni potrvá až do neděle do 2. listopadu. Bližší podrobnosti o programu a uváděných filmech naleznete na stránkách festivalu.
DAS FILMFEST
U nás bude tento týden patři přehlídce německy mluvených filmů. V pořadí šestý ročník Das Filmfestu bude v Praze zahájen ve středu 19. října. V tamních kinech Evald a Světozor bude probíhat do neděle 23. října a poté se na dalších pět dní přesune do brněnského kina Art. Akci, na níž budou promítány současné německé, rakouské a švýcarské snímky a jíž se osobně zúčastní několik uznávaných filmových tvůrců, pořádá pražský Goethe-Institut ve spolupráci s Rakouským kulturním fórem v Praze a Švýcarským velvyslanectvím v Praze. Více podrobností o akci a uváděných snímcích naleznete v jedné z našich posledních zpráv.
MFF BRATISLAVA
Již 13. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Bratislavě, který proběhne ve dnech 4. až 9. listopadu, bude zahájen novou komedií Woodyho Allena Půlnoc v Paříži. Návštěvníci bratislavského festivalu budou mít příležitost mimo jiné zhlédnout vítězné snímky ze dvou nejprestižnějších světových festivalů, a to v Cannes Zlatou palmou oceněný Malickův Strom života a Fausta Alexandera Sokurova, který v září ovládl benátský festival, odkud si odnesl Zlatého lva.
Ve slovenské premiéře bude na festivalu v Soutěži prvních a druhých hraných filmů promítán například dlouho očekávaný debut Petera Krištúfka Viditelný světIvanem Trojanem v hlavní roli. Bratislavský festival je jedním z pěti evropských festivalů, který v rámci svého programu uvede i atraktivní sekci "Červené westerny", jež si odbyla premiéru na lednovém Mezinárodním filmovém festivalu v Rotterdamu. V Bratislavě ji bude osobně prezentovat známý ruský filmový kritik Sergej Lavrentiev.
Od 10. listopadu se akce v rámci Festivalových dní přesune na tři dny do Banské Bystrice. Více informací naleznete na webových stránkách festivalu.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY