Box office: Akční král byl poražen, Lví král vládne dál

Vydáno: 26.09.2011 07:08 - Zbyněk Kubín | foto: Disney Enterprises, Inc.

U Disneyho vědí, jak se vydělávají peníze "bez práce". Lví král 3D i během druhého víkendu vládne žebříčku a vylámaly si na něm zuby takové kalibry, jako je Brad Pitt, Morgan Freeman, Jason Statham... a nějakej Lautner.
Článek je založen na odhadech tržeb podle hollywoodských studií. Aktualizovaný žebříček tržeb podle reálných čísel přineseme po jejich zveřejnění.
Letošní září se z pohledu návštěvnosti kin povedlo. Minulý týden Lví král 3D svým třicetimilionovým startem zaznamenal historicky čtvrtý nejlepší zářijový otvírák a tento víkend se celkové tržby ze severoamerických kin vyhouply na 116 milionů, což je úplné zářijové maximum. Celé tři filmy se dostaly nad dvacetimilionovou sumu.
Ačkoliv to neměl jednoduché, zlato uhájil do třetího rozměru přifouknutý Lví král. Díky novému uvedení v kinech získal tento víkend dalších 22 milionů (propad o skvělých 26,6 procent), čímž do Disneyho kasičky nově nasbíral již 62 milionů. Během své sedmnáctileté pouti severoamerickými kiny tak malý Simba už z diváků vytáhl monstrózních 390 milionů dolarů, za což mu momentálně náleží dvanáctá příčka v žebříčku nejlepších domácích tržeb všech dob.
Až po kreslené klasice přišly na řadu novinky tohoto týdne. Seřadily se úhledně za sebou přesně tak, jak napovídaly předpovědi. Stříbro si urval Billy Beaney, nekonvenční manažer baseballového týmu s tváří Brada Pitta, který ve sportovním dramatu Moneyball staví na hlavu zaběhnutý herní systém. Snímek natočený podle skutečných událostí nabral z necelých tří tisícovek kin velice pěkných 20,6 milionů dolarů, což znamená nejvyšší start pro film s baseballovou tematikou (dosavadním lídrem byla s 19,7 miliony stupidní sandlerovka (J)elita ze střídačky).
Sony se tak o svůj padesátimilionový rozpočet nemusí příliš strachovat (samozřejmě se štědrou výpomocí zbytku světa). Nejen, že Pittova star-power očividně hodně táhne, ale především to vypadá, že režisér Bennett Miller po vynikajícím snímku Capote opět udeřil přesně na hlavičku. Zámořští kritici totiž neskrývají nadšení nad úrovní filmu a z 94 procent kladných recenzí vymačkali rating 8,1 z deseti. A podobně to vidí i diváci. Moneyball se v první desítce ještě zajisté ohřeje. My si musíme počkat až na začátek prosince.
Bronz uhnal doják od tvůrců Zrození šampiona vyprávějící o raněném delfínovi, který nutně potřebuje ocasní protézu, kterou kromě malého člověčího kamaráda obstará Morgan Freeman. Snímek v distribuci studia Warner Bros. dostal tento víkend v Severní Americe největší počet kin (3 507), z nichž vytěžil celkem příjemných 20,3 milionů. Rozpočet 37 milionů dolarů tedy nebude příliš dlouho vzdorovat, navíc i v případě tohoto rodinného dramatu padají překvapivě příjemné ohlasy - 83 procent kladných recenzí by po klišovitých a slzopudných trailerech čekal málokdo.
Poslední dvě novinky svedly souboj, který sledoval celý svět akčního filmu. Taylor Lautner se v akčním snímku Bez dechu pokusil vymanit ze škatulky "do dálky zahleděného polonahého indiánského vlkodlaka" a naskočit na dráhu neohroženého svalnatého hrdiny. Na odpor se mu postavila stará škola v čele s drtičem koulí Jasonem Stathamem v akční řežbě Elitní zabijáci.
Duel to byl vyrovnaný, ve výsledku ale mládí o chlup (ne snad, že by se na Lautnerově těle nějaký nacházel) zvítězilo. Se slzou v oku musíme konstatovat, že kritiky strhaní (23 procent kladných ohlasů), ale "naši" Elitní zabijáci podlehli o necelé dva miliony recenzenty přímo pohřbenému (3 - slovy TŘI - procenta kladných recenzí) Bez dechu.
Na šestou příčku a o 41 procent klesla Nákaza, která díky dalším 8,6 milionům dolarům téměř dorovnala ze Severní Ameriky svůj šedesátimilionový rozpočet. S téměř padesátiprocentními propady a 5,8 miliony následuje vychvalovaná akce Drive, kterou z osmé příčky pozoruje veleúspěšné drama Proti pravidlům, jež má momentálně na kontě famózních 154 milionů.
Top 10 pak uzavírají nepovedené propadáky Strašáci a Nechápu, jak to dokáže. Oba vyšly producenty na cca 25 milionů a oba z nich po dvou víkendech vrátily jen milionů je osm.
Za týden se o přízeň amerického publika porve další čtveřice novinek. Tentokrát to bude romantická komedie Co ty jsi za číslo?, zajímavě vypadající mysteriózní thriller šikovného Ira Jima Sheridana Dream House, tragikomedie 50/50 a do skromných 1 100 sálů se podívá malé policejní drama Courageous.
BOX OFFICE: VÍKEND OD 23.09.2011
  1. Lví král 3D 22,1 mil.
  2. Moneyball 20,6 mil. (novinka)
  3. Můj přítel delfín 20,3 mil. (novinka)
  4. Bez dechu 11,2 mil. (novinka)
  5. Elitní zabijáci 9,5 mil. (novinka)
  6. Nákaza 8,6 mil.
  7. Drive 5,8 mil.
  8. Proti pravidlům 4,4 mil.
  9. Strašáci 2,1 mil.
  10. Nechápu, jak to dokáže 2,1 mil.
Všechny tržby jsou vedeny v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY