Soundtrack: Auta 2

Vydáno: 05.09.2011 19:00 - Amaya Tomanová | foto: Walt Disney Pictures

Auta 2 brázdí české kinosály již nějakou dobu. Jak se dalo předpokládat, "jedničce" se plně vyrovnají snad jen po technické stránce - v ostatních ohledech nebyl první díl ani zdaleka překonán. A jak je na tom soundtrack?
Michael Giacchino & Various - Cars2 OST
Na albu najdete kromě písniček od Weezer či například Robbieho Williamse i autorské skladby Michaela Giacchiniho, který má na svědomí hudbu k filmům Super 8, Vzhůru do oblak, Ratatouille nebo seriálu Ztraceni.
Soundtrack otevírá pop-rocková (a spíše pop než rocková) You Might Think od Weezer. Šlape v přijatelném tempu, je patřičně chytlavá (nebo chcete-li, vtíravá), ale přeci jen jí chybí potřebný "drajv", jaký nepostrádala například Real Gone ze soundtracku k prvním Autům. Ve druhé Collision Of Worlds se nám v duetu popisujícím propastné rozdíly mezi Británií a Novým světem představuje Robbie Williams a Brad Paisley. Opět tu máme svižnou skladbu s chytlavým refrénem, ve které se ovšem opět nemůžete zbavit pocitu, že oba zpěváci neměli možnost naplno se projevit.
Ve třetí Mon Coeur Fait Vroum na nás zavrčí libozvučná francouzština. Jde o pohodový popěvek, na kterém se autorsky podílel Giacchino s francouzským zpěvákem Bénabarem. Jako v téměř všech Bénabarových skladbách je i zde cítit výrazný vliv šansonu. Díky francouzštině, vyzrálému pěveckému projevu, neotřelému rytmu a originální melodii se tato skladba dá bez diskuse označit za nejlepší z "písničkové" části celého soundtracku.
Následující Nobody's Fool je nepříliš výrazným křížencem popového ploužáku a moderní countryové balady. Brad Paisley je především countryovým zpěvákem, a na jeho projevu je to výrazně znát. Napůl countryový, napůl "jižanský" styl však přesně pasuje k mírně buranské postavě Buráka, který je hlavním hrdinou druhých Aut.
Stylově, rytmicky i kvalitativně se celému albu vymyká následující techno-popová Polyrythm, u které máte chvílemi pocit, že někdo k mixážnímu pultu ve studiu posadil šestileté dítě a nechal ho, ať si dělá co chce. Japonsko je holt Japonsko...
Konečně bezmála minutová Turbo Transmission nás z popíkové šedi definitivně vytrhne a vytvoří tak předěl mezi písničkovou částí alba a sledem autorských skladeb Michaela Giacchiniho.
It's Finn Mcmissile! je téměř učebnicovým příkladem skladby k filmu, ve kterém sviští rychlá kola. Patřičně dramatické tempo, střídavý rytmus, smyčce se předhánějí s ostatními nástroji. Následuje rozjařená "fidlovačka" Mater The Waiter, která se se svými country prvky v podobě již zmíněného houslového fidlání, jednoduchým akordům hraným na banjo i na klasickou kytaru řadí po bok následující podobně laděné "Burákovské" Radiator Reunion.
Giacchino na albu kromě "vidláckých" prvků, spojených se scénami, v nichž vystupuje Burák, pracuje i s řadou dalších témat - jedním z nich jsou melodie jak vystřižené ze špionážních thrillerů ve skladbách Towkyo Takeout, Tarmac The Magnificent nebo Blunder And Lightning, které spojuje i totožný melodický motiv.
Patnáctá Mater Of Disguise je pro změnu načichlá funky rytmem, Porto Corsa zase nešetří orchestrálními elementy a majestátními fanfárami, výstižně pasujícími k atmosféře velkolepých závodů. Za povšimnutí stojí i následující dramatická The Lemon Pledge, na které nám autor ukázkově předvádí, jak jsou stejné orchestrální prvky mnohostranně využitelné a variabilní.
Giacchini na soundtracku odvedl perfektní práci především co se týče melodického, kompozičního a nástrojového rozlišení motivů spojených s různými charaktery ve filmu - skladby ze scén, ve kterých vystupuje Burák, se jasně odlišují od těch, které patří ostatním postavám. Celé album je rozhodně kvalitní, poslouchatelné a konzistentní - alespoň co se autorských skladeb týče.
Písničková část je o poznání méně povedená a na rozdíl od soundtracku k jedničce chybí pecky typu Real Gone od Sheryl Crow nebo srdceryvné dojáky ve stylu Our Town Jamese Taylora či Find Yourself, jeden z povedenějších kousků Brada Paisleyho. Ti, kteří nechovají přehnaný a nekritický obdiv k prvnímu dílu a všemu, co s ním souvisí - počínaje překladem a konče hudebním podkladem - budou s "dvojkovým" soundtrackem rozhodně spokojeni.


Cars2 OST - Mon Coeur Fait Vroum
Album: Michael Giacchin & Various Artists: Cars 2 OST
Celkový čas:63:35
Skladby: You Might Think - Weezer // Collision Of Worlds - Brad Paisley // Mon Coeur Fait Vroum (My Heart Goes Vroom) - Bénabar // Nobody's Fool - Brad Paisley // Polyrhythm - Perfume // Turbo Transmission - Michael Giacchino // It's Finn McMissile! - Michael Giacchino // Mater The Waiter - Michael Giacchino // Radiator Reunion - Michael Giacchino // Cranking Up The Heat - Michael Giacchino // Towkyo Takeout - Michael Giacchino // Tarmac The Magnificent - Michael Giacchino // Whose Engine Is This? - Michael Giacchino // History's Biggest Loser Cars - Michael Giacchino // Mater Of Disguise - Michael Giacchino // Porto Corsa - Michael Giacchino // The Lemon Pledge - Michael Giacchino // Mater's Getaway - Michael Giacchino // Mater Warns McQueen - Michael Giacchino // Going To The Backup Plan - Michael Giacchino // Mater's The Bomb - Michael Giacchino // Blunder And Lightning - Michael Giacchino // The Other Shoot - Michael Giacchino // Axelrod Exposed - Michael Giacchino // The Radiator Springs Gran Prix - Michael Giacchino // The Turbomater - Michael Giacchino


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY