Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Karlos

Recenze: Od dokumentu o Vémolovi Karlos lze očekávat otevřenost jen v rámci mezí

Vydáno: 29.01.2024 12:30 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: YouTube

Dokument zachycuje okamžiky v životě zápasníka Karlose Vémoly v období trvajícím patnáct let, už od doby, kdy jako vyhazovač v londýnském tanečním klubu poprvé přičichl k zápasům v klecích.

KarlosRecenzoval/a Jan Varga dne 29.01.2024 12:30. Dokument zachycuje okamžiky v životě zápasníka Karlose Vémoly v období trvajícím patnáct let, už od doby, kdy jako vyhazovač v londýnském tanečním klubu poprvé přičichl k zápasům v klecích. Hodnocení: 2.5

Karlos

Karlos
Sportovní / dokument
Česká republika, 2023 , 87 min.

Režie: Michal Samir, Šimon Šafránek
Scénář: Michal Samir, Šimon Šafránek
Kamera: Tomáš Kotas
Herci: Karlos Vémola

Česká premiéra: 25.01.2024

Distributor: Bontonfilm

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Karlos Vémola je český MMA zápasník (tedy bojovník ve smíšených bojových uměních), který se jako první Čech dostal do prestižního amerického sdružení „Ultimate Fighting Championship“, jenž je největší MMA organizací na světě. Dokument o Vémolovi začal natáčet filmař Michal Samir (HanyBuď chlap!, seriál Iveta) už v roce 2009, kdy Karlos pracoval v Londýně jako vyhazovač v tanečním klubu a v prostředí zápasů v kleci se pohyboval zatím jen jako pouhý nováček. Tehdy nikdo nemohl tušit, že se Vémola časem stane celebritou, jejíž jméno budou i díky řadě kontroverzí a bulvárních textů znát i ti, které bojové sporty ani za mák nezajímají.

Karlos Vémola ve filmu  / Karlos
© Bontonfilm
Z celkem 600 hodin pořízeného dokumentárního materiálu Michal Samir vytvořil ani ne hodinu a půl dlouhý snímek, na jehož finální realizaci si přizval další filmaře, kteří měli s tvorbou střihových dokumentů své vlastní zkušenosti. Režijního a scenáristického společníka mu dělal Šimon Šafránek a střih zaštítil Šimon Hájek. Oba předtím spolupracovali už na dokumentu Meky o zpěvákovi Miroslavu Žbirkovi a na snímku King Skate, jenž mapoval historii skateboardingu v Československu. Šimon měl kromě toho za sebou i řadu freneticky stříhaných hraných filmů typu Párty Hárd nebo Banger. Výsledkem jejich společné práce na filmu Karlos je povrchově efektní podívaná, která v mnoha aspektech sice dokáže zaujmout, leč hlavnímu protagonistovi se pod kůži příliš nedostala.

Cílem dokumentaristů nebylo vytvořit oslavný medailonek, jenž by nabídl průřez Vémolovou zápasnickou kariérou. Ze samotných zápasů je ve filmu vidět naprosté minimum. Mnohem více záběrů zachycuje spíše vyčerpávající přípravu na zápasy a náročný trénink, nejvíce času ale snímek věnuje Vémolovu osobnímu životu a jeho vyprávění o minulosti, které dává nahlédnout pod pokličku jeho prvotních úspěchů a následného vzestupu. Michal Samir měl díky dlouholetému přátelství s Vémolou šanci zachytit i poměrně intimní situace v jeho životě, jako třeba žádost o ruku, tajnou svatbu, vánoční večeři s rodinou nebo oslavu narozenin. O nějakou vyloženě hloubkovou sondu do zápasníkova soukromí se ale nejedná, všechny záběry byly pořizovány zjevně se souhlasem protagonistů a byť jsou mnohé z nich unikátní, tak neodhalují nic zásadního, co by se o Vémolovi nevědělo už dávno.

Karlos Vémola ve filmu  / Karlos
© Bontonfilm
Z natočených scén vyplývá především to, že Karlos Vémola je muž velkého ega, jehož život se točí kolem touhy vítězit, a je odhodlaný tomu mnoho obětovat a hodně dřít, často na hranici fyzických možností. Krom toho je ale také mistr v budování vlastního obrazu, věhlasu a kultu osobnosti, co se obklopuje luxusem a zakládá si na co největší majestátnosti a megalomanii. Film se sice skrze různé filmařské postupy a styl vyprávění snaží mírnit senzačnost svého námětu, zároveň ale chce být divácky atraktivní, takže do určité míry přebírá Vémolovu bombastičnost, prvoplánovou údernost, zaměření na povrchní pozlátko a schopnost účinné sebe-propagace.

Na jednu stranu láká diváky na film epický plakát, na němž sedí Vémola v zápasnickém úboru na zlatém trůnu, kolem sebe má sochy lvů, tygrů a krokodýlů a v pozadí dlí antičtí válečníci. Na stranu druhou filmaři ironizují mnohé scény z Vémolova života pomocí tematicky zvoleného hudebního podkresu (písně „Chtěl jsem mít“ od kapely Turbo a „Zůstanu svůj“ od Karla Gotta), legračních existenciálních komentářů z GPS navigace („Sjel jste z cesty, otočte se.“) nebo kontrastního střihu (třeba když Karlos obléká štěňátko do svetříku a hned v následující vteřině udílí protivníkovi rány do zkrvaveného obličeje). Všechny tyto volby balancují na hraně mezi záměrnou podvratností a autorskou schizofrenií.

Karlos Vémola ve filmu  / Karlos
© Bontonfilm
Struktura filmu je hodně těkavá, jak se místy až nepřehledně přepíná mezi různými motivy, aniž by byl některý z nich dostatečně vytěžen. O velké množství témat, která by teoreticky mohla rozdmýchat kontroverzi nebo nějak ublížit pověsti hlavního protagonisty, se snímek pouze letmo otírá, ať už se jedná o Karlosův půlroční pobyt v britském vězení, problematický vztah s otcem, neméně problematický vztah s mladším bratrem, přátelské pouto s nechvalně proslulým podnikatelem Ivem Rittigem nebo cokoli jiného. Film pokaždé raději utíká do bezpečnějších vod a opakovaně se vrací k archivním záběrům, v nichž Vémola předvádí svaly coby profesionální kulturista nebo přichází do bojové arény s maskou Terminátora, jenž definoval jeho přezdívku. Výraznější otevřenost od dokumentu tohoto typu bohužel čekat nelze, a upřímnost jen v rámci mezí.

Karlos je tak nepřekvapivě dokumentem určeným především pro fanoušky Karlose Vémoly a pro příznivce MMA. Pro ostatní (i pro zvědavce, kteří zápasníka znají pouze z titulků bulvárních plátků jako extravagantního boháče a chovatele exotické zvěře) bude dokument především zábavným náhledem do lehce bizarního panoptika výstředního životního stylu určovaného mužem, co si libuje ve zlaté barvě, v obývacím pokoji má akvárium se žraloky a životní partnerky si vybírá podle toho, aby co nejvíc připomínaly blonďatou silikonovou modelku Pamelu Anderson. Boj o nějaké nosnější téma ale snímek prohrává, jelikož o fenoménu MMA toho řekne pramálo a u titulního Karlose se nakonec omezuje jen na nepříliš objevný (byť jistě obdivuhodný) příběh o schopném sportovci, který to dotáhl mezi světovou špičku.
[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Originální trailer k filmu Karlos

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 19. týden
Kinopremiéry: Stovky bobrů se na jednu noc ocitly v království Planeta opic Pětice aktuálních premiér je ve znamení (nejen) digitálních zvířat. Do kin se totiž dostávají první díl navazující trilogie ze světa Planety opic a konečně také opěvovaná a vychvalovaná němá groteska Stovky bobrů.... čtěte zde
Vydáno: 08.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 18. týden
Top 20 ČR: Kaskadér se ujímá vedení Akční romantická komedie Kaskadér s hvězdným obsazením vzdávající hold nebezpečnému kaskadérskému povolání se vyšvihla na první místo nejen za mořem, ale i u nás. čtěte zde
Vydáno: 07.05.2024 08:00 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 18. víkend
Box office: Kaskadér je první Na prvním místě amerického žebříčku se umístil Kaskadér s Ryanem Goslingem a Emily Blunt, který je poctou kaskadérskému řemeslu ve filmech. čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 3. 5. 2024 - 9. 5. 2024
TV tipy: Damien na Chesilské pláži snědl Bobovy burgery a našel lásku nebeskou V aktuálním týdnu je televizní nabídka poměrně střídmá a opět spoléhá na jistotu v podobě osvědčených repríz. V našem výběru tak nejvíce zaujme pokračování hororu Přichází satan! a pár téměř zapomenutých počinů.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 18. týden
Kinopremiéry: Sloní muž našel v tarotu recept na štěstí První květnové premiéry jsou především ve znamení zábavné akční podívané Kaskadér, která sice nebude bořit žebříčky návštěvnosti, milovníky filmařiny by ale měla uspokojit. Po letech se do kin vrací také oceňovaný... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Top 20 ČR: Madam Web rekordy netrhá (20.02.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Franta odsouvá aristokratku (13.02.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Z Aristokratky jsme stále ve varu (06.02.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: domácí snímky vládnou (30.01.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 20 ČR: Aristokratka dostala diváky do varu (23.01.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Recenze: Iveta sice neožila, přesto o ní zase mluví celé Česko (08.05.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Buď chlap s Johnem Wickem! (22.03.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Vlastník Meky hledá psí ostrov a ocitá se v zemi bez zákona (01.01.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Dokument Meky pojímá Žbirkovu hudební dráhu těkavě a zkratkovitě (18.07.2020 07:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Meky čeká, než skončí léto, aby mohl jít krást koně (08.07.2020 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Super mazlíčci a modelář sledují podivuhodnou proměnu Harley Quinn (05.02.2020 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Slaměný vdovec King Skate slaví Den patriotů (12.04.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Muži touží po skatech a tváři (19.09.2018 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Polednice - oživení českého žánrového filmu (05.03.2016 12:00 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: Erbenova Polednice straší i v současnosti (03.02.2016 10:43 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Polednice aneb moderní verze Erbenova hororu (23.12.2015 07:00 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu