Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny

Vydáno: 24.01.2024 09:00 - Václav Limberk | foto: CinemArt

S třinácti nominacemi na ceny americké akademie Oscar vede životopisné drama Oppenheimer. Následují sci-fi Chudáčci s jedenácti a krimidrama Zabijáci rozkvetlého měsíce s deseti nominacemi.
Emma Stone, Mark Ruffalo ve filmu Chudáčci / Poor Things
© Searchlight
Nominace 96. ročníku cen americké akademie ovládlo životopisné drama Oppenheimer, které je nominované mimo jiné v kategorii nejlepší film, režie (Christopher Nolan), hlavní herecký výkon (Cillian Murphy), vedlejší mužský herecký výkon (Robert Downey Jr.) a vedlejší ženský herecký výkon (Emily Blunt). Konkurencí mu bude sci-fi Chudáčci, které má rovněž nominaci v kategorii nejlepší film, režie (Yorgos Lanthimos) a dále v hlavní ženské kategorii (Emma Stone) a ve vedlejší mužské kategorii (Mark Ruffalo).

Leonardo DiCaprio, Robert De Niro ve filmu Zabijáci rozkvetlého měsíce / Killers of the Flower Moon
© Apple TV+
Třetím snímkem s největším počtem nominací je krimi Zabijáci rozkvetlého měsíce, které má šanci v kategorii nejlepší film, režie (Martin Scorsese), hlavní ženský herecký výkon (Lily Gladstone) a mužský vedlejší herecký výkon (Robert De Niro). Naopak v hlavní herecké kategorii nebyl nominován Leonardo DiCaprio za výkon z tohoto filmu. V kategorii nejlepší film byly dále nominovány snímky American FictionAnatomie páduBarbieThe HoldoversMaestroMinulé životy a The Zone of Interest

Vítězové všech kategorií budou vyhlášeni v noci v pondělí 11. března.

Úplný přehled nominací najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY