Kinopremiéry: Zrození národa proběhlo na Titanicu a bez kalhot

Vydáno: 08.02.2023 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Warner Bros.

Těžko hledat v tomto týdnu mezi premiérami nějaký zásadní divácký hit, tím nejatraktivnějším by ale měl být třetí díl série Bez kalhot, k němuž se dokonce vrátil Steven Soderbergh. Po čtvrtstoletí do kin znovu připlouvá Titanic.
Bez kalhot: Poslední tanec (Magic Mike’s Last Dance) (Vertical Ent.)

Český plakát filmu Bez kalhot: Poslední tanec / Magic Mike's Last Dance
© Kino Hutník
Po jedenácti letech se uzavírá nenápadná, ale relativně úspěšná trilogie, v níž si Channing Tatum dělá tak trochu legraci sám ze sebe a odkazuje ke svým začátkům, kdy působil jako striptér. Dobrou zprávou pro fanoušky by mohlo být, že k režii se vrátil autor solidně přijatého prvního dílu Steven Soderbergh, který toho na konceptu zřejmě moc měnit nebude. Krom hlavní hvězdy je dalším velkým jménem v obsazení Salma Hayek. Ohlasy ani komentáře zatím neexistují a vzhledem ke jménu tvůrce může snímek dopadnout jakkoli, věřme ale tomu, že se sága důstojně uzavře. Premiéra týdne.

Synopse: "Magic" Mike Lane (Channing Tatum) pracoval jako barman na Floridě, jenže tam jeho podnikatelský záměr zkrachoval a on přišel na mizinu. Je tak nucen se vrátit k tomu, co dělal dříve a znovu míří na scénu. Neodolatelnou nabídku mu totiž učinila bohatá žena (Salma Hayek). Mike ale netuší, že s ním má i vlastní tajný plán.

Český trailer filmu Bez kalhot: Poslední tanec / Magic Mike’s Last Dance
Titanic (Titanic) (Falcon)

Český plakát filmu Titanic / Titanic
© CSFD
Při příležitosti pětadvaceti let (u nás tedy šestadvaceti) od svého vzniku se do kin na omezenou dobu celosvětově vrátilo legendární katastrofické romantické drama, které získalo rekordních jedenáct Oscarů a dlouho se drželo na špici toho vůbec nejvýdělečnějšího filmu všech dob. Psát k němu cokoli dalšího je oním pověstným nošením dříví do lesa, takže jen shrňme, že režisérem a scenáristou je James Cameron, který do hlavních rolí obsadil tehdy začínající a ne tak známé Leonarda DiCapria a Kate Winslet, vedle kterých dostali prostor i Billy ZaneKathy Bates nebo Bill Paxton a při titulcích pochopitelně zní slavný song od Celine Dion. Obnovená premiéra, o které se více dozvíte z naší recenze.

Synopse: Když vyplouval údajně nepotopitelný Titanic na svou první plavbu, byli na jeho palubě také chudý Jack (Leonardo DiCaprio) a bohatá Rose (Kate Winslet). On vyhrál lístek v pokeru, ona měla pronajato jedno z nejluxusnějších apartmá. Přesto se potkali, zamilovali se do sebe a plánovali společnou budoucnost. Pak ale Titanic narazil na ledovec a odehrála se jedna z největších námořních katastrof v dějinách.

Zajímavost: V posádce Titanicu bylo třiadvacet žen.

Oficiální český trailer filmu Titanic / Titanic
Zrození národa (The Birth of a Nation) (Film Europe)

Český plakát filmu Zrození národa / The Birth of a Nation
© CSFD
Vůbec poprvé má český divák možnost na velkém plátně vidět více než sto let starý film, který byl milníkem kinematografie, zároveň je dnes dost problematický a kontroverzní. Režisér, scenárista a částečně i hudební skladatel D. W. Griffith v něm natočil opravdu velkolepou podívanou, jejíž stopáž přesahuje tři hodiny, což je na němý film až neuvěřitelné a jde o jeden z prvních velkofilmů tak, jak je chápeme dnes. Je ale potřeba počítat s tím, že jeho vyznění je hodně problematické a dnes už nepřípustné, neboť snímek je otevřeně rasistický a adoruje Ku-Klux-Klan. I proto je důležité si před zhlédnutím přečíst nějaké články a studie, případně se zúčastnit projekce, po které bude následovat diskuze. Premiéra pro znalce a tolerantní diváky.

Synopse: Stonemanovi jsou rodina, která žije na Severu USA, Cameronovi žijí pro změnu na Jihu. V občanské válce se tak obě ocitají na opačných stranách barikády. První polovina legendárního filmu se odehrává od vypuknutí konfliktu až k atentátu na prezidenta Lincolna, druhá potom sleduje chaos éry rekonstrukce po občanské válce a zrod Ku-Klux-Klanu.

Zajímavost: Natáčení probíhalo bez jakéhokoli psaného scénáře a všichni herci jednali na základě režisérových pokynů.

Český trailer filmu Zrození národa / The Birth of a Nation
Korzet (Corsage) (Aerofilms)

Český plakát filmu Korzet / Corsage
© CSFD
Rakousko-německo-lucembursko-francouzské drama by mělo představit slavnou císařovnu Sissi z trochu jiného úhlu pohledu, než jsou diváci zvyklí a zobrazit ji v moderním duchu silných ženských postav. A právě tematika je jedna z mála věcí, na které lze tuzemské publikum lákat, protože režírující Marii Kreutzer zná jen skupinka zasvěcených. V hlavní roli se ovšem objeví Vicky Krieps, která tak neznámá není a je možné, že i na její jméno někteří uslyší. Dostupné ohlasy jsou spíše spokojené, takže se zdá, že půjde o typicky evropskou žánrovku, která by většinu publika měla z větší části uspokojit.

Synopse: Císařovna Sissi (Vicky Krieps) je módní ikonou a naprostým ztělesněním krásy. Jenže se blíží její čtyřicáté narozeniny a ona nemá moc důvod k oslavám, protože je spoutaná společenským postavením a schytává i nevybíravou kritiku od svého okolí. Sama si chce uchovat mladistvý vzhled, takže své tělo uzavírá do stále těsnějšího korzetu. Jaký by ale mohl být její život, kdyby se od konvencí a neustálého drobnohledu vídeňského dvora odpoutala?

Zajímavost: Natáčení probíhalo sedmatřicet dnů.

Český trailer filmu Korzet / Corsage
Emigranti (Utvandrarna) (Film Europe)

Český plakát filmu Emigranti / Utvandrarna
© Edison Filmhub
Historické drama vstupuje do našich kin pravděpodobně jen proto, že drtivá většina produkce vznikala v severských zemích, což je v tuzemsku dost populární. Jelikož jde o historickou tematiku, o atraktivitu pochopitelně nemůže být nouze, jinak ale není moc nač lákat. Režiséra Erika Poppeho zná jen málokdo a ani v obsazení se neobjevuje nějaká prvoplánově povědomá tvář, někoho pak možná přesvědčí informace, že jde o adaptaci románu Vilhelma Moberga. Dosavadní komentáře a ohlasy jsou nicméně spíše pozitivní, takže i tady by mělo platit, že publikum by nemělo být zklamáno.

Synopse: V polovině devatenáctého století ze Skandinávie kvůli hladu a hmotné nouzi odešly miliony lidí do Ameriky s nadějí na lepší život. Mezi nimi byli i Kristina (Lisa Carlehed), Karl-Oskar (Gustaf Skarsgård) a jejich děti, kteří opustili chudé Švédsko a vydali se na nebezpečnou cestu přes Atlantik.

Český trailer filmu Emigranti / Utvandrarna
Uteč! (Leave) (Vertigo International)

Český plakát filmu Uteč! / Leave
© CineStar
Hororů je v českých kinech celá řada, a aby toho nebylo málo, v tomto týdnu do jejich nabídek přibyde další. Ten se ale odlišuje tím, že je norský, takže nepůjde o klasickou spotřební žánrovku, ale možná o něco víc, i když se to odhaduje jen těžko. Celovečerně s ním debutuje videoklipový režisér Alex Herron, který bude spoléhat především na subžánr satanského hororu a atraktivitu prostředí, protože obsazení je podobně neznámé. Ohlasy zatím neexistují, tudíž jde opravdu o jednu velkou neznámou, jejíž návštěva bude záležet na momentální divácké chuti experimentovat.

Synopse: Mladá americká vysokoškolačka se tajně vydává do Norska, kde chce vypátrat své rodinné kořeny. Jako nemluvně totiž byla nalezena na hřbitově s obráceným křížem na krku. Teenagerka se tedy vydává po této stopě a pomocí satanského symbolu se dostává stále blíže k pravdě. Její pátrání však komplikují noční můry a vidiny, které ji neustále nabádají k útěku, než bude pozdě.

Český trailer filmu Uteč! / Leave
Všechno dobře dopadne (Pilot Film)

Plakát filmu  / Všechno dobře dopadne
© CSFD
Český dokumentární snímek působí ze synopse poměrně tajemně a s největší pravděpodobností bude srovnávat společenství včel s lidským pokolením a nejspíš bude nabízet i různé interpretace. Ohlasů ovšem moc není, takže je možné, že všechno bude úplně jinak. Režisérem a scenáristou je nicméně zkušený Miroslav Janek, jehož jméno by mělo být zárukou nějaké elementární kvality. Uvidíme tedy, jak to celé dopadlo.

Synopse: Včelí královna neboli matka, trubci a dělnice. Pracovitost, pospolitost a nezištnost ve jménu funkčního společenství, v němž není prostor na egocentrismus. Poetická esej líčí fascinující svět včelích úlů, jejichž uspořádání dává za příklad celé lidské společnosti. Včela se totiž stala ohroženým druhem přičiněním lidstva, jehož chamtivost a sobeckost může dospět k jeho záhubě.

Zajímavost: Ve snímku se dost často citují úryvky z knihy Radomila Hradila Včely a jejich svět.

Originální trailer filmu Všechno dobře dopadne


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY