Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Manuál: Claude Chabrol

Manuál: Claude Chabrol

Vydáno: 21.09.2010 07:17 v sekci Recenze | Stroj času - Jana Bébarová | foto: 2009 Alicéléo

Dne 12. září 2010 zemřel ve věku osmdesáti let přední tvůrce francouzské kinematografie Claude Chabrol. U této smutné příležitosti jsme se rozhodli ohlédnout za jeho tvorbou a dát vám návod, jak se v jeho rozsáhlé filmografii neztratit.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Vedle Jeana-Luca Godarda, Françoise Truffauta, Erica Rohmera a Jasquese Rivetta patřil Claude Chabrol (1930 - 2010) mezi přední osobnosti francouzské kinematografie druhé poloviny dvacátého století. Stejně jako výše jmenovaní začínal jako filmový kritik prestižního časopisu Cahiers du Cinema a v roce 1956 založil produkční společnost Ajym Films, jejímž prostřednictvím pomáhal financovat snímky svých kolegů. Jeho první filmy Krásný Serge (1958) a Bratranci (1959) mu přinesly zasloužený úspěch a staly se iniciačními díly francouzské nové vlny.
Claude Chabrol, považovaný za nejkomerčnějšího režiséra tohoto hnutí, se na rozdíl od svých generačních souputníků zaměřoval na jeden žánr. V návaznosti na své oblíbené tvůrce Fritze Langa a Alfreda Hitchocka se po úctyhodnou, více než půlstoletí dlouhou režijní kariéru soustavně věnoval kriminálnímu thrilleru, ve Francii též nazývanému film policier. Již v roce 1955 vyšla v prosincovém čísle Cahiers du Cinema jeho esej o vývoji tohoto žánru nazvaná Évolution du film policier.
Americký historik a teoretik filmu James Monaco, jenž koncem sedmdesátých let napsal rozsáhlou publikaci o tvůrcích francouzské nové vlny, výstižně označil Chabrolovy filmy jako "filmy noir v barvě." Monaco rovněž poukázal na zásadní fakt, že filmy Clauda Chabrola mají více styčných bodů a větší návaznost na filmy německého režiséra Fritze Langa spíše než na dílo Alfreda Hitchocka, s nímž bývá Chabrol nejčastěji srovnáván. Ostatně v roce 1957 se stal spoluautorem první významné publikace věnované jeho dílu, když společně s Ericem Rohmerem napsal knihu studií nazvanou jednoduše Hitchcock. Přestože je známo, že autorem rozsáhlejší části je Eric Rohmer, Chabrol záslužně zpracoval anglické období Hitchcockovy kariéry a napsal studie o dalších třech filmech z jeho americké tvorby (Mrtvá a živá, Pověstný muž a Hrůza na jevišti).
Kromě adaptací literárních děl natáčel Charbol i řadu filmů podle původních scénářů, v nichž se opakovaně zaměřoval na analýzu francouzské buržoazie. Vždy jej fascinovaly spletité vztahy v rámci milostných trojúhelníků, které můžeme považovat za poznávací znamení jeho snímků, neboť v různých variacích prostupují téměř celým jeho dílem. V souvislosti s tím tvoří vedle tří ustálených typů postav jménem Hélene, Charles a Paul nedílnou součást jeho filmů akt vraždy.
S režijní tvorbou Clauda Chabrola je neoddělitelně spjat scenárista Paul Gégauff, s nímž Chabrol navázal dlouhodobou spolupráci již na konci padesátých let u svého druhého snímku Bratranci. V roce 1974 Gégauff (společně se svou manželkou a dcerou) ztvárnil silně autobiografickou postavu v Chabrolově snímku Une partie de plaisir. Poslední scénář spolu napsali v roce 1981 k televiznímu snímku podle Edgara Allana Poea. O dva roky později Paul Gégauff tragicky zemřel, když jej o Vánocích k smrti ubodala vlastní žena. Mezi další Chabrolovy přední spolupracovníky patří i kameraman Jean Rabier a herci Michel Bouquet, Isabelle Huppert a jeho druhá manželka Stéphane Audran.
Claude Chabrol byl velice produktivní režisér s obrovským pracovním nasazením. Za více než padesát let u filmu natočil přes sedmdesát (!) snímků (jeho kompletní retrospektiva byla v roce 2006 uvedena na filmovém festivalu v Turíně), poslední dokončil pouhý rok před svou smrtí. Proto není nijak snadné a už vůbec ne patřičné snažit se tvorbu tohoto významného tvůrce světového formátu sesumarizovat do několika odstavců. Následující řádky tedy berte jako osobní tipy pro ty, kteří by se s Chabrolovým dílem chtěli blíže seznámit.

KROK 1: ZÁSADNÍ FILMY, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT
Krásný Serge (1958)
Chabrolův úspěšný celovečerní debut, jeden z prvních filmů francouzské nové vlny, je příběhem mladého muže Françoise, který se po letech vrací do vesnice, kde vyrůstal. Musí se vypořádat se změnami, které tu za dobu jeho nepřítomnosti nastaly, především se skutečností, že z jeho nejlepšího přítele Serge se stal ztroskotaný alkoholik.
Bestie musí zemřít (1969)
Brilantní drama pomsty, které postupně krystalizuje ve studii závisti a žárlivosti a jež bylo hojně diskutováno v souvislosti s naznačenou homosexuální tematikou. Hned v úvodu jsme svědky tragické smrti malého chlapce, kterou se jeho otec následně snaží pomstít. Otázkou zůstává, zda odplatu vykonal na správném člověku.
Violette Nozière (1978)
Výchozím námětem neprávem zapadlého snímku se stal skutečný kriminální příběh, který se odehrál v roce 1993 v Paříži. První film, na kterém Chabrol spolupracoval s herečkou Isabelle Huppert, jež byla za roli devatenáctileté otcovražedkyně Violette žijící dvojím životem oceněna na festivalu Cannes, zatímco Chabrol si odnesl nominaci na Zlatou palmu.
Ženská záležitost (1988)
Bez debat jeden z nejlepších Chabrolových filmů s Isabelle Huppert. Vysoce oceňovaný dobový snímek, na jehož počátku byl skutečný příběh ženy, jež za druhé světové války profitovala z nesnází těhotných žen, kterým dopomáhala k potratu. Vedlejší roli jejího milence ztvárnil Nils Tavernier, syn Chabrolova kolegy Bertranda Taverniera, francouzského režiséra.
Slavnost (1995)
Další cenami ověnčený snímek z pozdní tvorby Clauda Chabrola. Co se stane, když se zamlklá, introvertní služebná projeví skutečné já? Sandrine Bonnaire, Isabelle Huppert, Jacqueline Bisset, Virginie Ledoyen, Jean - Pierre Cassel tvoří základní herecké obsazení. Víc už zmiňovat netřeba.

KROK 2: VÝJIMEČNÉ FILMY, KTERÉ BYSTE MĚLI VIDĚT
La Femme infidèle (1969)
Nejzákladnější milostný trojúhelník: ďábelsky krásná nevěrná žena (opět Stéphane Audran jako Hélene), žárlivý manžel Charles (Michel Bouquet) a zavražděný milenec (Maurice Ronet). O úspěchu filmu svědčí řada remakeů, nejznámější od Adriana Lynea z roku 2002 s názvem Nevěrná.
Řezník (1970)
Snímek, který se ihned dočkal přívlastku hitchcockovský. Milostná romance, nebo drama o sériovém vrahovi? V Americe se z něj okamžitě stal komerční hit a dodnes patří mezi divácky nejoblíbenější filmy Claudia Chabrola.
Paní Bovaryová (1991)
Adaptace stěžejního díla francouzské literatury, realistického románu Gustava Flauberta. Isabelle Huppert v roli věčně nešťastné a nespokojené manželky venkovského lékaře ztělesňuje u Chabrola typickou postavu emancipované sebestředné ženy, která v nás vyvolává spíše antipatie než soucit a náklonnost.
Díky za čokoládu (2000)
Talentovaná pianistka Jeanne zjistí, že by mohla být dcerou slavného klavíristy Polonského. Díky nadání a kouzlu osobnosti se jí téměř okamžitě podaří získat jeho přízeň. V cestě však dívce stojí Polonského manželka, která si jde za svým i přes mrtvoly. A nehraje ji nikdo jiný než Isabelle Huppert.

KROK 3: FILMY JEN PRO FANOUŠKY
Bratranci (1959)
Kritiky velice ceněný, ovšem divácky náročný snímek, v němž se v obměněných rolích vrací hlavní herečtí představitelé z Krásného Serge Jean-Claude Brialy a Gérard Blain. Tentokrát je ústřední postavou nevinný mladík z venkova, který přijíždí do velkoměsta, kde se jeho naivní a idealistické představy střetávají s realitou (ne)všedního dne.
L'Oeil du malin (1962)
Typický příklad Chabrolovy studie milostného trojúhelníku. Mladý francouzský novinář se během pracovního pobytu v Německu seznamuje s krásnou Hélene (Stéphane Audran), která žije, zdá se, ve spokojeném manželství. Ideální předpoklad pro psychologické drama osudové lásky a žárlivosti.
Landru (1963)
Parafráze příběhu o Modrovousovi podle scénáře přední francouzské spisovatelky a scenáristky Françoise Sagan. Černá komedie, v jejímž centru stojí postava skutečného sériového vraha svobodných dam a dívek. Jeho případem byl zaujat i Orson Welles a doporučil ho Charlesi Chaplinovi jako předobraz jeho hrdiny z filmu Monsieur Verdoux.
Les Biches (1968)
Český přepis názvu "Lesbičky" mnohé napoví. Konec šedesátých let, otevřený homosexuální vztah dvou žen, mezi něž náhle vstoupí muž, o kterého začnou soupeřit. Byť byl Chabrol kritizován pro zjevný nedostatek motivace postav a snímek vyvolával rozporuplné reakce, jeho manželka Stéphane Audran získala v Berlíně za svůj výkon Stříbrného medvěda.

TIP: FILMOVÉ RARITY, KTERÉ ZAUJMOU
Alice ou la dernière fugue (1977)
Mysteriózní snímek s nádechem surrealismu o mladé dívce, která zažívá sérii bizarních událostí poté, co se jedné noci náhle rozhodne opustit přítele. Ocitá se uvězněna v záhadném domě, z něhož, jak se zdá, není úniku. Svérázná parafráze Carrollovy Alenky v říši divů, k níž mj. odkazuje jméno hlavní hrdinky Alice Carol. Pro Chabrolovu tvorbu rozhodně netypické dílo, které věnoval tehdy nedávno zemřelému Fritzi Langovi.
M.le maudit (1982)
Vrah mezi námi podle Clauda Chabrola. Desetiminutový televizní snímek o sériovém vrahovi dětí je poctou mistrovskému dílu Chabrolova oblíbence Fritze Langa z roku 1931. Roli Petera Lorreho přebral Maurice Risch, který je českým divákům známý jako jeden z policejního týmu z Giraultovy filmové série o četnících ze Saint Tropez.

VAROVÁNÍ: FILMY, KTERÉ ROZHODNĚ VIDĚT NEMUSÍTE
V letech 1964 - 1967 Chabrol natočil několik komerčních filmů na zakázku, mezi nimi čtyři špionážní snímky, které se sice setkaly s úspěchem u diváckého publika, ale jejich úroveň nebyla příliš valná. Vedle dvou snímků s postavou tajného agenta Luise Rapièra přezdívaného Tygr Le tigre aime la chair fraiche (1964) a Le tigre se parfume à la dynamite (1965) považoval sám režisér za nejhloupější film La Route de Corinth (1967), kde jednu z hlavních rolí ztvárnila Jean Seberg.

Které filmy byste čtenářům doporučili vy? A kterým by se naopak při dodatečném studiu Chabrolovy tvorby měli vyhnout? Sdělte nám svůj názor v diskuzi pod článkem.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 31. 5. 2024 - 6. 6. 2024
TV tipy: Modelář Batman nikdy neodvrací zrak a prožívá milostnou aféru Červen se v televizích rozjíždí poměrně slibně a zajímavě, protože nabízí hned několik atraktivních premiér. Tou nejlepší je nejnovější Batman, děti pak ocení animovaného Rakeťáka, ani to ale není zdaleka všechno.... čtěte zde
Vydáno: 31.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Noční klid 6/10
Recenze: Drama Noční klid ukazuje, jak nás může paralyzovat podlehnutí vlastnímu strachu České drama pojednává o muži středního věku, jenž se začne v důsledku několika znepokojivých událostí bát o svou bezpečnost. Kdo přesně je jeho nepřítelem a zdali vůbec nějaký nepřítel existuje, je však věc nejistá. čtěte zde
Vydáno: 30.05.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
Kinopremiéry: 22. týden
Kinopremiéry: Priscilla a hrdí lvi jsou imaginární přátelé, kteří vrací úder Tento týden by v tuzemských kinech mohla slavit divácký úspěch rodinná komedie Imaginární přátelé, která kombinuje animaci s hraným filmem. Ze zbylé sedmičky už pak větší potenciál neskrývá žádná z novinek. čtěte zde
Vydáno: 29.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 21. týden
Top 20 ČR: Furiosa na Garfielda nestačila V českých kinech se na prvním místě udržel mlsný a líný Garfield, zatímco výbušná Furiosa se musela spokojit až s druhým místem. čtěte zde
Vydáno: 28.05.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 21. víkend
Box office: Furiosa a Garfield v těsném závěsu O první místo žebříčku tržeb svedli těsný souboj Garfield ve filmu a Furiosa: Sága Šíleného Maxe. Ani jeden z těchto snímků nicméně svým otvírákem neoslnil. čtěte zde
Vydáno: 27.05.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Star Trek v obležení neznámých filmů (06.06.2014 08:00 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   21/2024

Furiosa: Sága Šíleného Maxe
8/10

Post-apokalyptický snímek režiséra George Millera, jenž dějově předchází filmu Šílený Max: Zběsilá cesta, se věnuje osudu postavy jménem Furiosa, která byla coby dítě unesena a nyní v dospělosti touží po pomstě.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe