DVD: Ray

Vydáno: 05.03.2011 16:30 - Jana Bébarová | foto: Facebook tvůrce

Filmová biografie soulové legendy Raye Charlese v režii Taylora Hackforda si před sedmi lety vydobyla úspěch jak u kritiky, tak u diváckého publika. Nyní vychází na DVD v původním, o třicet minut delším režisérském sestřihu.
Životopisný snímek Taylora Hackforda o legendě soulu Rayi Charlesovi (1930 - 2004) vznikal ještě za zpěvákova života (jeho syn Ray Charles Jr. se na jeho vzniku podílel jako koproducent), nicméně jeho uvedení se nedočkal - zemřel čtyři měsíce před jeho premiérou. Tehdy sedmatřicetiletý Jamie Foxx byl za své přesvědčivé, strhující ztvárnění slepého hudebníka roky bojujícího s drogovou závislostí a těžkým traumatem z dětství ověnčen řadou cen, kromě ceny BAFTA, Zlatého glóbu a řady dalších vyznamenání získal i svého prvního a zatím jediného Oscara.
Jako každá filmová biografie známé osobnosti sleduje i Ray vzestup a pád legendárního zpěváka, mapuje jeho kariéru a osobní život a logicky nevynechává ani kontroverze spjaté s jeho jménem, v Charlesově případě jeho zálety se ženami a letitou závislost na heroinu, kterou se mu nakonec podařilo překonat. Ve dvou časových liniích vypráví divácky atraktivní příběh chudého, zrakově postiženého chlapce, který se vypracoval až na samotný vrchol a jehož sláva je neustále konfrontována s vnitřním traumatem, kterým pro něj byla smrt mladšího bratra, jíž si po celý život dával za vinu.
Hackfordův Ray u nás před třemi měsíci vyšel znovu na DVD, na němž najdete i původní režisérský sestřih, který obsahuje půl hodiny dalšího materiálu. Z původní dvouapůlhodinové biografe se tak díky přidaným záběrům stává tříhodinový opus, jenž rozšiřuje naše obzory o detailnější průřez zpěvákovým osobním životem. Ve vystřižených scénách převažují intimní obrazy jeho vztahů se ženami, ale i jeho rozpomínání na hudební začátky v úvodu filmu. Nutno uznat, že některé z nich opravdu působí redundantně a místy značně snižují svižné tempo snímku, takže jejich vynechání je v konečné verzi docela pochopitelné.
Fanoušci Raye Charlese a hudby vůbec by je ovšem minout neměli, stejně jako další bonus v podobě komentáře samotného režiséra.
TECHNICKÁ SPECIFIKACE
Zvuk: 5.1 anglický, 5.1 český
Titulky: české, anglické, arabské, bulharské, chorvatské, řecké, rumunské, turecké
Obraz: 16:9, 1.85:1



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY