Zemřel íránský režisér Abbas Kiarostami

Vydáno: 05.07.2016 16:30 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Ve věku 76 zemřel včera v pondělí 4. července v Paříži mezinárodně uznávaný íránský režisér Abbas Kiarostami. Jeho nejznámějšími filmy jsou dramata jako Chuť třešní a Pod olivovníky.
Homayoun Ershadi ve filmu Chuť třešní / Ta'm e guilassAbbas Kiarostami zemřel na rakovinu v Paříži 4. července 2016. Bylo mu 76 let. Kiarostami byl typickým "festivalovým režisérem". Nejčastěji se svými filmy prezentoval na festivalu v Cannes, kde vyhrál Zlatou palmu v roce 1997 za drama Chuť třešní o muži, který chce spáchat sebevraždu a hledá někoho, kdo by mu při tom "asistoval". Tento film byl uveden i v českých kinech v rámci putovní přehlídky Projekt 100 stejně jako na Letní filmové škole v Uherském Hradišti, kterou Kiarostami osobně navštívil před čtyřmi roky. 

Juliette Binoche, William Shimell ve filmu Věrná kopie / Copie conformeNa Zlatou palmu byl nominován celkem pětkrát. Poprvé to bylo v roce 1994 za film Pod olivovníky a naposledy v roce 2012 za v Japonsku natočené drama Hra na lásku, která je jeho posledním celovečerním filmem. Kiarostami během svého života natočil více jak čtyřicet filmů, včetně krátkých a dokumentárních filmů. Dvakrát spolupracoval s francouzskou herečkou Juliette Binoche, na filmech Šírin a Věrná kopie, kterou Kiarostami natočil poprvé mimo rodný Írán v Itálii.

V roce 2002 mu byl po událostech z jedenáctého září zakázán vstup na newyorský filmový festival, který chtěl navštívit se svým filmem Ten, na což reagoval jeho kolega, finský režisér Aki Kaurismäki tím, že z festivalu na protest proti jeho nevpuštění dobrovolně odstoupil. Kiarostami patřil mezi nejvýznamnější a mezinárodně nejuznávanější íránské režiséry, kteří výrazně pomohli rozvoji íránské kinematografie, kterou dnes prezentuje například Asghar Farhadi.

Originální trailer filmu Chuť třešní


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY