Recenze: napínavý thriller Hra peněz

Vydáno: 27.06.2016 17:30 - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

V thrilleru Hra peněz herečky a režisérky Jodie Foster hraje George Clooney samolibého finančního experta Leeho, který prostřednictvím vlastního televizního pořadu radí divákům, jaké akcie na burze kupovat a jaké naopak prodávat.

Hra penězRecenzoval/a Jan Varga dne 27.06.2016 17:30. V thrilleru Hra peněz herečky a režisérky Jodie Foster hraje George Clooney samolibého finančního experta Leeho, který prostřednictvím vlastního televizního pořadu radí divákům, jaké akcie na burze kupovat a jaké naopak prodávat. Hodnocení: 4
Hra peněz
Money Monster
Drama / Thriller / Krimi
USA, 2016 , 98 min.

Režie: Jodie Foster
Scénář: Jamie Linden, Alan DiFiore, Jim Kouf, Alan DiFiore, Jim Kouf
Kamera: Matthew Libatique
Herci: George Clooney, Julia Roberts, Jack O'Connell, Dominic West, Caitriona Balfe, Giancarlo Esposito, Christopher Denham, Lenny Venito, Chris Bauer, Dennis Boutsikaris, Emily Meade, Condola Rashad, Aaron Yoo, Carsey Walker Jr., Grant Rosenmeyer

Česká premiéra: 30.06.2016

Hodnocení: 8/10
Hra peněz hodnocení na Kinobox.cz: 70.49 %
Moderování ekonomicky-zábavné show plné nadsázky a makléřské hantýrky si užívá a nekouká po tom, jestli třeba neodhadl finanční trh špatně. Což se mu vymstí.

Do studia si to totiž jednoho dne nakráčí během přímého přenosu zhrzený a pistolí ozbrojený Kyle (Jack O'Connell), který vsadil na Leeho tip a prohrál v akciích veškeré jmění (protože firma, jejíž akcie nakoupil, neočekávaně a nepochopitelně ztratila ze dne na den 800 milionů dolarů). Leemu nasadí vestu s bombou a s prstem na detonátoru se začne dožadovat odpovědi, proč předpověď nevyšla, a jak je možné, že nějaká prosperující společnost přijde v rámci sekund o téměř miliardu, a nikdo netuší, kam se poděla.
 
Jack O'Connell ve filmu Hra peněz / Money MonsterSnímek naštěstí záhy opustí od nadužívání odborných burzovních termínů a ukazování grafů a najede na cestu přímočarého thrilleru o několika lidech ve studiu, kteří se musejí popasovat s nezvyklou situací, jež je ohrožuje na životě. A je to poměrně intenzivní podívaná, v níž nechybí dostatek napětí a kupodivu ani humoru, který je nejčastěji čerpán z narušování diváckých předpokladů, kdy se film v jistých chvílích začne odvíjet jinak, než byste čekali.
 
Hra peněz má přitom poměrně inteligentní scénář i děj, v němž se nikdo nechová moc jako idiot a většina postav jsou profesionálové ve svém oboru (např. kameramani neopouští své pozice, přestože vědí, že jsou v bezprostřední blízkosti výbušniny). Výjimkou je poněkud vystrašený a sám sebou překvapený Kyle, který viditelně improvizuje a dělá chyby. Příjemné jsou momenty, kdy se třeba některým postavám nezadaří provézt nějakou akci tak, jak plánovaly, a musejí vymyslet plán B.

Julia Roberts ve filmu Hra peněz / Money MonsterRežie Jodie Foster je v tomto ohledu velmi přesná a je skvělé, jak konzistentně dokázala vyladit hranici mezi seriózními a legračními scénami (což se jí povedlo velmi dobře kupříkladu už v dramatu Pan Bobr, v němž Mel Gibson nosí na ruce v rámci psychoterapie maňáska bobra, a funguje to komediálně i dramaticky). Výborně režíruje zkušené herce, kromě Clooneyho především Julii Roberts v roli režisérky pořadu, která se snaží za všech okolností zachovat chladnou hlavu.
 
Jak hrdinové pátrají po pravdě a po těch ztracených milionech, tak pochopitelně odhalují jisté špinavosti, od nichž se posléze odvíjí pointa filmu. Ta v podstatě spočívá v jednoduchém sdělení, že ne všem velkým korporacím se dá věřit, protože v jejich čele mohou sedět šmejdi. Je to vyznění poněkud banální a je i banálně řečeno, což jde bohužel ruku v ruce s posledními zhruba deseti minutami filmu, v nichž začne náhoda a štěstí přát hrdinům až příliš, což snímku ubere na přesvědčivosti. To je ale asi jediná podstatná výtka, která dobrý dojem z předchozího dění narušuje jen mírně.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu filmspot.cz.]

Originální trailer filmu Hra peněz


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY