Za horizontem: Cell aneb další béčková "kingovina"

Vydáno: 18.06.2016 17:30 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

V americkém hororu Cell, adaptaci Kingovy knihy Puls, se John Cusack s Samuel L. Jackson vydávají za tajemným vysílačem, který proměnil všechny živé v "mobilní zombie".

CellRecenzoval/a Václav Limberk dne 18.06.2016 17:30. V americkém hororu Cell, adaptaci Kingovy knihy Puls, se John Cusack s Samuel L. Jackson vydávají za tajemným vysílačem, který proměnil všechny živé v "mobilní zombie". Hodnocení: 1.5
Stephen King je považován za nekorunovaného krále literárního hororu už od doby, kdy vyšla v roce 1974 jeho prvotina Carrie. Ruku v ruce s Kingovými knihami šly i filmové adaptace. Tou první byla právě Carrie. King je neobyčejně plodný autor a stejně plodné jsou i filmové verze jeho knih a povídek, které jen spočítat by zabralo celý den. Zjednodušeně řečeno se adaptace jeho knih dělí na ty "dobré" a "špatné", přičemž těch druhých je daleko víc než těch prvních. Málokomu se povedlo s Kingem utkat a odejít neporažen. Posledním, kdo to zkusil, byl Tod Williams, který se pokusil o filmový přepis Kingovy knihy Puls z roku 2006. A tak o deset let později vznikl film Cell.

Samuel L. Jackson, Isabelle Fuhrman, John Cusack ve filmu  / CellJeho hlavní hrdina je Clay Riddel (John Cusack). Toho při návratu domů, a nejen jeho, ale každého, kdo měl zrovna po ruce svůj mobilní telefon, přepadl "puls", který všechny živé (kromě něj) proměnil v běsnící šílence, kteří začnou zabíjet vše neproměněné kolem sebe. Clayovi se podaří utéct do metra, kde objeví skupinku stejně postižených, totiž neproměněných lidí. Clay se spojí s Tomem (Samuel L. Jackson) a než aby čekali, kdy je mobilní zombies doženou, vydají se na cestu ven. V budově, kde se ukryjí, se k nim připojí ještě Alice (Isabelle Fuhrman). Trojice se vydává na cestu apokalyptickou zemí a Clay je odhodlán najít svého syna, který, jak věří, je ještě naživu. 

Williams je další tvůrce, který odešel ze souboje s Kingovou knihou poražen. Jeho Cell je další špatnou adaptací, která tak rozšiřuje skupinu zbytečných a nepovedených pokusů o adekvátní filmovou adaptaci Kingova díla. Puls jsem nečetl, takže nevím, zda je špatná už předloha, ale film tedy bez rozpaků jako špatný označím. King se zřejmě snažil sloučit populární zombie a apokalyptciký subžánr s kritikou moderních technologií, kterou před deseti lety představovaly "mobily".

Fotografie z filmu  / CellCož o to, Kingův nápad je zajímavý a myšlenka, že my všichni, kteří používáme mobily, jsme vlastně potencionální "zombies pod vlivem svých mobilních telefonů", v sobě skrývá kousavou společenskou kritiku a sarkasmus. Ale co je to platné, když film vypadá jako ta nejbéčkovější zombiáda, co si dovedete představit? Williams natočil to nejtuctovější a nejklišovitější kino, které vypadá jako levná kombinace Úsvitu mrtvých28 dní poté a všech Resident Evilů a buhvíčeho ještě dohromady. Originalita nápadu s "pulsem" se vyčerpá v prvních patnácti dvaceti minutách a pak už následuje jen přehlídka ohraných klišé a patosu.

A v porovnání se zmíněnými Cell prostě neobstojí. A nezachraňuje to ani herecká účast obou hlavních hvězd, které se před lety sešly při jiné kingovské adaptaci (Pokoj 1408), kde byly jako spoluhráči obě přesvědčivější (a v kvalitnějším filmu). Zde se už oba herci ztrácí v béčkových vodách, do které zabředli, aniž by svou účastí přinesli nějakou zvláštní kvalitu. Kdyby zde Jackson a Cusack nehráli, bylo by to snad i lepší. Šlo by jen o nepovedené a zbytečné béčko. Takhle to získalo ještě tu trapnou pachuť, kdy je vám obou herců líto (a nebo není) a nechápete, do čeho se to oba nechali zavléct. 

Cell lze prostě považovat za další zbytečný a nepovedený kingovský pokus, který není první ani poslední. Pokud vám ale podobná "oddechovka" nevadí, pak nic proti ničemu a každému, co jeho jest. Za sebe ale říkám: tak snad příště.

Originální trailer filmu Cell




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Další totální sračka... do kina nepůjdu, ani... (Anonym, 18.06.2016 18:47) Reagovat

    Další totální sračka... do kina nepůjdu, ani kdyby mi za to platili!!!!!!!

  • Dal bych tomu o trosku vic bodove asi, ale jinak s... (MM, 20.06.2016 09:15) Reagovat

    Dal bych tomu o trosku vic bodove asi, ale jinak souhlas. Jinak predloha je spise novela, nez roman a urcite nepatri mezi ty silnejsi Kingovy veci. Je hodne filmova uz na papire, ale papir snese vic klise, nez film

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY